'Regering doet te weinig tegen internetverslaving'

Icoon Internet De Nederlandse regering doet te weinig om mensen met een 'internetverslaving' te helpen. Dit verklaart Gert-Jan Meerkerk, deskundige op het gebied van verslavingsonderzoek.

De regering erkent de verslaving niet omdat de gevolgen niet duidelijk waarneembaar zijn. Meerkerk: "De gevolgen van een drugs-, gok- en alcoholverslaving zijn wél duidelijk te zien. Het probleem komt ruim naar voren, waardoor adequate maatregelen genomen kunnen worden."

Meerkerk spreekt niet van een internetverslaving, maar van compulsief internetgebruik. "Het medium zelf is niet verslavend, bepaalde facetten van het internet daarentegen wel. Denk hierbij aan gamen, chatten en het bezoeken van erotische sites." Mensen met sociale of psychische problemen zien het internet vaak als een makkelijke uitweg en kunnen zo hun problemen uit het oog verliezen. Dit kan echter zowel een gevolg zijn van compulsief internetgebruik als een oorzaak. Bovendien kan een verslaving op den duur leiden tot depressiviteit, eenzaamheid en een laag zelfvertrouwen. Volgens Meerkerk moet de regering het fenomeen erkennen en het onderzoek verder financieren.

Nederland telt ongeveer 60 à 70.000 volwassen compulsief internetgebruikers. Uit een publicatie van het Instituut voor Verslavingsonderzoek (IVO) blijkt dat het vooral jongvolwassenen betreft die meer dan 35 uur per week online zijn. De populariteit van internet onder jongeren zal mogelijk ernstige gevolgen brengen in de toekomst. Meerkerk hoopt op meer begrip en acceptatie voor dit verschijnsel.

Met dank aan Danny Veekens, Alex Verhoeven en groep N24 van de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek