'Britse geheime dienst wil Rusland destabiliseren'

Icoon BuitenlandsDe Britse geheime dienst MI6 smeedt een complot tegen Rusland om het leiderschap in Moskou te ondermijnen. De dienst is de meest actieve buitenlandse spionage-eenheid in Rusland, zegt het hoofd van de Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB, Nikolai Patroesjev.

"Het Verenigd Koninkrijk steekt af tegen andere landen omdat zijn inlichtingendiensten niet alleen bezig zijn met het verzamelen van informatie maar ook binnenlandse ontwikkelingen in Rusland proberen te beïnvloeden'', zei Patroesjev volgens Britse mediaberichten van vandaag.

"Sinds het tijdperk van Elizabeth I hebben de Britse geheime diensten gewerkt volgens het credo 'het doel heiligt de middelen'. Geld, omkoping en chantage zijn hun rekruteringsmethoden'', ging de vertrouweling van president Vladimir Poetin verder. Volgens Patroesjev heeft MI6 tegenstanders van het Kremlin onder wie de vergiftigde Aleksander Litvinenko en de miljardair Boris Berezovski in dienst genomen.

De betrekkingen tussen Londen en Moskou zijn sinds de affaire Litvinenko duidelijk bekoeld. Rusland weigert de vermeende moordenaar van Litvinenko, Andrej Loegovoj, uit te leveren.