'Klink gaat verkoop paddo's verbieden'

Liefhebbers van hallucinerende paddestoelen zullen weer zelf in weilanden op zoek moeten naar kaalkopjes, want CDA-minister Ab Klink zal nog deze week beslissen dat de verkoop van paddo's verboden wordt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Volgens het AD neemt Klink het besluit op grond van een rapport van het RIVM over de risico's van paddo's. De bewindsman vervult daarmee de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer, die een verbod wilde naar aanleiding van de dood van een 17-jarig Frans meisje. Die sprong in maart onder invloed van hallucinogene paddestoelen van een brug in de IJ-tunnel in Amsterdam.

De verkoop van gedroogde paddo's was al langer verboden, omdat het drogen werd gezien als een behandeling (drugsproductie). Verse paddo's vielen hier buiten. Klink zal nu dus ook de verkoop van verse paddo's gaan verbieden.

Klink overlegt volgens het AD overigens nog met minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) of verse paddestoelen als harddrug onder de Opiumwet kunnen komen te vallen. De landelijke vereniging van smartshops waarschuwde eerder dat door een verbod op verse paddo's deze in het illegale circuit zullen terechtkomen ''met alle gevolgen van dien.''

Incidenten
Uit een rapport van de Amsterdamse GGD bleek eerder dat het aantal ernstige incidenten met paddo's de afgelopen jaren flink is gestegen. Vorig jaar moesten ambulances 128 keer uitrukken. In 2004 was dat nog 55 keer.

Buiten de dode FranÁaise waren er dit jaar onder meer de volgende incidenten: Een Fransman slachtte zijn hond af na het roken van wiet en eten van paddo's; Een toerist uit IJsland sprong uit een hotelraam na het eten van de geestverruimde zwam; Een 22-jarige Britse toerist draaide compleet door na het nuttigen van te veel paddo's en sloopte een deel van een hotel aan de Martelaarsgracht.

Aanvulling: De Franse hondenslachter bleek achteraf hoogstwaarschijnlijk geen paddo's te hebben gebruikt. Hij verkeerde in een psychose.

Met dank aan Hi_flyer voor de submit.