Website verzamelt leugens en hoaxen

De beroemde Iraakse mediaminister al-SahafLeugens en bedrog moeten voortaan ontmaskerd worden op internet. Internetjournalist Peter Olsthoorn, een van de eerste internetjournalisten van Nederland, heeft zich als doel gesteld zijn nieuwe site Leugens.nl vol te zetten met Wikipedia-manipulatie, gejok op Hyves, hoaxen op blogs, valse interviews en foto's die met fotoshop zijn gemanipuleerd. "Ik denk dat het leuk is een online archief op te bouwen vol met leugens. Dat is natuurlijk niet iets voor een paar maanden of een jaar, maar meer een project van een jaar of tien. Dan moet dit toch een boeiende site zijn", zo zei Olsthoorn gisteravond in FOK!radio.

Inmiddels zijn er zo'n twintig leugens van de afgelopen maanden op de site te vinden. "Zo hebben wij nu een leugen over Prins Bernhard. Er wordt gesuggereerd dat hij naast de Lockheed-affaire nog meer steekpenningen aangenomen heeft. Dat ging om de aanschaf van tanks." En dat is nog maar het begin. "Ik verwacht vooral dat het onderdeel 'fotojokken' wel snel zal groeien. In veel tijdschriften is geen enkele afbeelding nog onbewerkt. Dus dat gaan wij laten zien op de site."

Wellicht komen er nog meer projecten van Olsthoorn aan. Leugens.nl had hij negen jaar geleden al geregistreerd. "Laatst vroeg iemand of hij namaak.nl mocht overnemen en ik blijk ook geruchten.nl te hebben. Dus er valt nog een hoop te doen." Olsthoorn zal niet zelf alle leugens zoeken. "Het publiek kan leugens aandragen en die gaan wij dan weer nagaan. En zelf lezen en luisteren we alles wat los en vast zit."

Heeft hij op FOK! ook weleens leugens gevonden? "Hahahaha, nee. Nog nooit. Zelfs in de comments wordt nooit gelogen", zegt hij lachend. Maar specifiek op de Frontpage? "Nee, ook niet. De meeste journalisten zijn sowieso betrouwbaar hoor. Ze laten soms wel steekjes vallen in de haastigheid."

Nu voeren er nog twee mensen de redactie ove Leugens.nl. "Maar dat zal nog wel groeien." Het is overigens niet de bedoeling dat de site heel scherp gaat worden. "Het is serieus, maar moet toch wel luchtig blijven. En we hopen natuurlijk dat veel van jullie bezoekers leugens aandragen, misschien wel dingen die op FOK! staan!"