Verkeersborden blijken roofgoed

Het Groningse Scheemda heeft het afgelopen halfjaar last van verkeersborddieven. Ook worden de borden de laatste tijd veel vaker gesloopt.

Op sommige wegen leveren de ontbrekende borden een bizar beeld op. De flespalen staan nog in de grond, terwijl de borden allemaal van de aardbodem lijken weggevaagd. De gemeente schat de schade die ze dit jaar al hebben geleden op zo'n dertigduizend euro.

Niet alleen de materiële schade is groot, het is zelfs levensgevaarlijk. Zo zijn er bij een onbewaakte spoorwegovergang de waarschuwingsborden gejat, wat een zeer gevaarlijke situatie oplevert.

Men vermoedt dat het de dieven te doen is om het aluminium waar de borden van zijn gemaakt. Het metaal is uiterst schaars geworden, en levert daarom veel geld op. De gemeente Scheemda heeft aangifte van diefstal gedaan bij de politie.

Een verkeersbord kost overigens tussen de vijftig en honderd euro. Het aluminium bord zelf is echter verreweg het goedkoopste onderdeel van een verkeersbord. De zogeheten signface, de reflecterende afbeelding op het bord, bepaalt namelijk de hoge aanschafprijs van het bord.