Holleeder: Endstra ging kapot door krantenartikel

Icoon MisdaadDe ondergang van vastgoedmagnaat Willem Endstra is ingezet met een artikel in dagblad De Telegraaf. ,,Endstra zei zelf dat toen het doek was gevallen.''

Dit verklaart Willem Holleeder dinsdag in de zittingszaal van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. ,,Het heeft niets met afpersing te maken.''

De Telegraaf publiceerde op 7 september 2002 een interview met 'topcrimineel' John Mieremet (geliquideerd in november 2005), die zei dat Endstra de ,,bankier van de onderwereld'' was en Holleeder diens bewaker. ,,Toen wilde iedereen zijn geld terug'', aldus Holleeder. Niet alleen criminelen - zoals Mieremet zelf - die geld bij de vastgoedman ter belegging hadden ondergebracht, maar ook de banken.

,,Het artikel is de ondergang geweest van het hele imperium-Endstra'', aldus Holleeder. Hij zei dat hij vrijwel direct na de Telegraafpublicatie met Willem en diens broer Haico Endstra naar het kantoor van Bram Moszkowicz is gegaan om de ontstane situatie te bespreken.

Niet lang daarna ruilde Willem Endstra advocaat Moszkowicz in voor diens vakbroeder Jurjen Pen, op aanraden van zijn vertrouwensman Bram Zeegers, de ex-advocaat die in de nacht van maandag op dinsdag is overleden.

Volgens Holleeder heeft Pen al dan niet bewust een rol gespeeld in de ,,lastercampagne'' die Endstra tegen zijn persoon zou zijn begonnen. Vervolgens is Endstra gaan praten met politie en justitie. ,,Hij heeft zichzelf de rol van slachtoffer aangemeten'', aldus Holleeder.