IJsland wil euro invoeren

Icoon Financieel Een vertegenwoordiger van de regering van IJsland heeft aan president Jean-Claude Trichet gevraagd of het land de euro mag invoeren. De ECB-president heeft hier afwijzend op gereageerd. "Dan moet IJsland eerst maar lid worden van de Europese Unie", aldus Trichet.

IJsland wil toetreden tot de eurozone, omdat de IJslandse kroon kwetsbaar is zonder aansluiting bij de monetaire unie. Het land weigerde echter eerder lid te worden van de EU, omdat het dan zijn viswateren moet delen met andere lidstaten. Het land maakt wel onderdeel uit van de Europese interne markt door het lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte.

Twee regio's in de Balkan (Montenegro en de nog-Servische provincie Kosovo) gebruiken de euro ook als actief betaalmiddel, maar zij zijn geen lid van de EU. De ECB is daar niet blij mee, omdat toetredingscriteria genegeerd worden. Overigens houdt de ECB bij het maken van beleid geen rekening met deze landen. Als deze landen EU-lid zouden worden, dan hoeven zij geen rekening te houden met de eurocriteria.

Alle 27 EU-landen, met uitzondering van Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, moeten de euro invoeren. Op 1 januari zullen Malta en Cyprus de munt invoeren. Een jaar later volgt waarschijnlijk Slowakije.