Normaal treedt op in Woodstock en London

De Achterhoekse band Normaal heeft het afgelopen weekend opgetreden in de Canadese provincie Ontario, in de plaatsen Woodstock en London. De rockers hebben dit gedaan voor de vele Nederlandse emigranten die naar Canada zijn getrokken. "Mensen die ons tijdens onze beginperiode nog in Nederland hadden zien spelen, waren er nu ook. Alleen hadden ze nu de kinderen ook bij zich", vertelt Willem Terhorst, de bassist die beter bekend is onder de naam Wimke van Diene.

De twee concerten waren volledig uitverkocht. "Het akoestische concert was in een mooi theater. Een oud en klein gebouw, waar een kleine vijfhonderd mensen in konden. Gisteravond was het elektrische concert, voor 1200 man. Er was een geweldige sfeer, het dak ging eraf. Bij het Wilhelmus zong iedereen mee en toen kwamen de traantjes."

Maar liefst negentig procent van de zalen was gevuld met geëmigreerde Nederlanders. De rest bestond uit enkele nieuwsgierige Canadezen. De meeste aankondigingen werden dan ook gedaan in het Achterhoekse dialect, met enkele Engelse woorden er tussendoor.

Eerder speelden de Achterhoekers oerend hard voor naar Denemarken getrokken, Nederlandse boeren. Met de vaste openingszin "Bunt d'r nog boeren in de zaal?", oogstten ze veel succes. Daarom besloten ze het ook eens in Canada te proberen.

Bijna alle bandleden hebben er een vakantie in Canada achteraan geplakt. Alleen Willem Terhorst besloot niet langer in het land te blijven. "Het is geen kwestie van niet willen, maor ik mot op huus an."


Het optreden van Normaal in Woodstock