'Tussenstand' grote winnaar Gouden Kalveren

Icoon Showbizz'Tussenstand' is de grote winnaar geworden van het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht. De film van Mijke de Jong won een Gouden Kalf voor beste regie, beste actrice (Elsie de Brauw) en beste geluid. Tussenstand kreeg ook de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

De uitreiking van de Grote Prijzen van de Nederlandse Film vormde de afsluiting van de 27e editie van het Nederlands Film Festival. De jury kende Gouden Kalveren toe in zeventien categorieën. Nightwatching had vijf nominaties, maar verzilverde er slechts twee. Regisseur Peter Greenaway ging met de prijs voor het beste scenario naar huis en de film werd bekroond met het Kalf voor beste production design.

Marcel Hensema nam voor zijn rol van Herman Brood-manager Koos van Dijk in Wild Romance het beeld voor beste acteur in ontvangst. Jan Decleir kreeg voor zijn rol in Wolfsbergen de prijs voor beste mannelijke bijrol, Sylvia Hoeks won de vrouwelijke variant voor haar rol in Duska.

Kruistocht In Spijkerbroek werd uitgeroepen tot beste lange speelfilm en ontving de prijs voor beste montage. Wolfsbergen won in de categorie beste camera. Het tweeluik De Prins En Het Meisje werd beste tv-drama en de speciale juryprijs ging naar hoofdrolspelers Halina Reijn en Fedja van Huêt.

Beste lange documentaire werd Jimmy Rosenberg - De Vader, De Zoon& Het Talent, beste korte documentaire Raak Me Waar Ik Voelen Kan en Missiepoo16 beste korte film. Het Kalf voor beste muziek ging naar Kicks. De publieksprijs was voor Waar Is Het Paard Van Sinterklaas?.

Het Nederlands Film Festival opende 26 september met Duska. Nightwatching was donderdag de slotfilm. Het festival trok 125.000 bezoekers, 7000 meer dan vorig jaar.
Marcel Hensema