Jongeren ingelicht over samenscholingsverbod

Icoon PolitieHet samenscholingsverbod dat vanaf gisteren in de Utrechtse wijk Kanaleneiland van kracht is, wordt nog niet gehandhaafd. Dat zei een politiewoordvoerder.

Zij liet weten dat het verbod formeel van kracht is, maar dat nog niet alle jongeren op wie het verbod van toepassing is, geïnformeerd zijn. Voordat de politie daadwerkelijk kan optreden tegen de jongeren die samenscholen, moeten zij per brief op de hoogte worden gesteld van de nieuwe maatregel. Het verbod richt zich op een groep van ongeveer tachtig jongeren die in Kanaleneiland overlast veroorzaakt. De jongeren maken zich schuldig aan vernieling, roekeloos rijden, intimideren van voorbijgangers, maar ook aan woninginbraken en straatroof.

De politie heeft een aanloopperiode van tien dagen ingesteld om de jongeren in te lichten over het samenscholingsverbod. Zodra iedereen op de hoogte is, pakt de politie overtreders van het verbod op. Na eerste overtreding volgt of een werkstraf van minstens 15 uur of een boete van tenminste 200 euro. Bij volgende overtredingen wordt die boete fors verhoogd en is ook hechtenis mogelijk.