Democratie heel belangrijk voor Nederlanders

Icoon EnquêteDemocratische principes als vrijheid van meningsuiting en gelijkheid voor de wet worden door 75% tot 95% van de Nederlanders onderschreven. Een kwart tot de helft vindt echter dat die principes niet genoeg worden beschermd. Dat blijkt uit een onderzoek van de website 21minuten.nl onder ruim 100.000 mensen, dat gisteravond is gepubliceerd.

Ook vindt een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking (72%) dat de overheid burgers meer zou moeten betrekken in het vormen van beleid. Uit de enquête blijkt dat 66% van de deelnemers landelijke referenda wil.

Veel Nederlanders vinden dat de overheid actiever moet zijn bij onder meer de opvoeding van kinderen. De Nederlandse burger heeft daarbij hoge verwachtingen van de overheid. Meer dan de helft vindt dat de overheid er meer voor moet zorg dragen dat ouders hun kinderen goed opvoeden (67%), burgers respectvol met elkaar omgaan (65%) en mensen niet in financiële problemen komen (55%).

Bij andere zaken moet er juist minder overheidsbemoeienis komen. Zo is maar liefst 81% erop tegen dat de overheid opdraait voor de kosten voor het beveiligen van voetbalwedstrijden. Ook bij zaken als zondagsrust of gezonde voeding zou de overheid zich minder moeten bemoeien.

Democratie
Nederland hecht veel waarde aan de democratie en 69% ziet in het stelsel meer voordelen dan nadelen. Wel denkt 51% dat de Nederlandse democratie wordt bedreigd door gebruiken en denkbeelden die ingaan tegen de beginselen van de democratische rechtsstaat. De verantwoordelijkheid voor het in stand houden van de democratie ligt volgens de bevolking in de eerste plaats bij de burger zelf (82%), gevolgd door de Tweede Kamer (64%) en het kabinet (58%). Beginnende democratieën in andere landen moeten volgens een meerderheid (58%) actief worden ondersteund. Militair ingrijpen in een dictatuur wordt door de helft van Nederland afgekeurd.

De helft van de Nederlanders (51%) is van mening dat de overheid niet weet wat voor problemen er in de samenleving zijn. 85% zegt meer geïnformeerd te willen worden over de resultaten die de overheid boekt.