8 jaar cel voor doodsteken Marokkaanse Amsterdammer

JustitieDe rechtbank in Amsterdam heeft gisteren de 25-jarige Franklyn G. veroordeeld tot 8 jaar cel voor het doodsteken van de 27-jarige Marokkaan Mostafa Ait Haddouch. De Officier van Justitie had twee weken terug 15 jaar gevangenisstraf geŰist.

De van de Antillen afkomstige G. stak het slachtoffer vorig jaar september neer in de Indische Buurt in de hoofdstad. Aanleiding voor de steekpartij was een verkeersruzie. Na het overlijden van het slachtoffer braken er relletjes uit in de buurt. Circa tweehonderd - veelal Marokkaanse - jongens gingen op zoek naar de negro´de daders. Zij drongen de woning van de hoofdverdachte binnen en vernielden die. Ook gooiden ze de ramen van de woning van een medeverdachte in. Omdat de daders allen negro´de mannen waren, belaagden de jongeren ook een Surinaams cafÚ.

Geen voorbedachte rade
Dat G. aanzienlijk minder kreeg dan de geŰiste 15 jaar, komt onder meer omdat de rechter niet was overtuigd van de bewering van de Officier van Justitie dat G. zijn opponent met voorbedachten rade had vermoord. De rechtbank vond het verder ''aannemelijk'' dat G. zijn mes slechts had meegenomen omdat hij bang was en zichzelf wilde beschermen. Ook is het naar de mening van de rechter ''zeer waarschijnlijk'' dat slachtoffer Ait Haddouch als eerste zijn wapen trok. De rechtbank liet ook meewegen dat G. spijt heeft.

Vier mededaders van Franklin G., in de leeftijd van 20 tot 25 jaar, hoorden een celstraf van vier tot vijf maanden tegen zich uitspreken. Zij hadden het slachtoffer in groepsverband belaagd en mishandeld. Alle vier zijn tijdens hun voorarrest op vrije voeten gesteld en kwamen twee weken geleden niet opdagen omdat ze bang waren voor wraakacties uit de kring van het Marokkaanse slachtoffer.