Kamer breekt debat Turkse dienstplicht af

Icoon PolitiekDe Tweede Kamer heeft het debat over Turkse dienstplicht vandaag afgebroken.  Dat gebeurde omdat ze opheldering wil over Turks-Nederlandse militairen die mogelijk niet naar Turkije durven, omdat zij daar hun dienstplicht niet hebben vervuld. Zij zouden hierdoor hun taak voor het Nederlandse leger niet kunnen doen.

Aanleiding is een opmerking van CDA-Tweede Kamerlid Karien van Gennip dat enkele jaren geleden Nederlandse militairen van Turkse afkomst niet naar Turkije gingen om daar de Patriot-luchtverdedigingsraketten te bedienen. Ze vreesden er te worden opgepakt omdat ze hun Turkse dienstplicht niet hadden vervuld. Van Gennip wilde weten van het kabinet of deze geruchten kloppen.

Alle andere fracties waren uiterst verbaasd en willen eerst weten of dit klopt.

Duidelijk is al wel dat een meerderheid in de Kamer wil dat Turkije de dienstplicht afschaft voor jongeren die zowel een Nederlandse als een Turkse nationaliteit hebben.  Op dit moment moeten alle Turkse jongeren 15 maanden lang in het Turkse leger dienen. Door 5.500 euro te betalen, kan men daaronder uitkomen. De Kamer is hierop tegen, omdat de in Nederland woonachtige jongeren een ideologische binding met het land van herkomst behouden. Daarnaast is er een serieuze kapitaalvlucht gemoeid met de gewraakte regeling.