SP wil actie tegen ringtonemaffia

De Socialistische Partij (SP) wil dat de regering sneller optreedt tegen aanbieders van ringtonen. Deze branche, door de SP 'ringtonemaffia' genoemd, misleidt volgens de socialisten op grote schaal consumenten.

PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken gaf eerder al aan dat hij de 'sms-industrie' tot volgend jaar de tijd wil geven om te stoppen met het misleiden. Dat duurt volgens SP-Kamerlid Arda Gerkens echter veel te lang.

Volgens Gerkens zijn tienduizenden jongeren het slachtoffer van de 'ringtonemaffia', met rekeningen die oplopen tot 600 euro per maand. ''Ze verdienen bakken met geld en de vaak minderjarige consument heeft het nakijken.'' De SP-politica pleit voor zeer hoge boetes wanneer de bedrijven hun schimmige praktijken niet stoppen.

Als voorbeeld wijst Gerkens op Blinko.nl. Deze dienst stelt consumenten een gratis ringtone in het vooruitzicht. Na het sturen van een sms'je zitten ze plotseling vast aan een kostbaar abonnement. ''En ja, dat staat misschien in de algemene voorwaarden, maar die lezen jongeren niet'', aldus Gerkens.