'Meer doden door Blackwater-schietpartij Bagdad'

Icoon OorlogNiet tien maar zeventien mensen zijn vorige maand omgekomen bij de schietpartij in de Iraakse hoofdstad Bagdad waarbij medewerkers van het particuliere beveiligingsbedrijf Blackwater USA waren betrokken.

Dat meldde The New York Times†vandaag op gezag van Iraakse ooggetuigen, betrokken Iraakse onderzoekers en een Amerikaanse functionaris. Volgens de bronnen begon de schietpartij toen een bewaker van Blackwater een schot loste op een patholoog die zijn moeder naar het ziekenhuis reed waar hij werkte.

De arts werd geraakt in het hoofd en de auto reed in snelle vaart door. De bewaker en zijn collega's openden vervolgens ''een enorm spervuur in verscheidene richtingen''. De moeder en tal van vluchtende Irakezen werden geraakt door kogels.

De baas van†het particuliere beveiligingsbedrijf, Erik Prince, zei gisteren op de eerste zittingsdag van een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat zijn mannen ''op een gepaste manier hebben gehandeld'' en zeker ''geen cowboys'' zijn.