Dierenarts weigert kat in levensgevaar te behandelen

Icoon OpmerkelijkEen vrouw die met haar zwangere poes in allerijl naar de dierenarts ging, trof een op geld beluste arts aan. Hij constateerde dat het beestje in levensgevaar was bij het werpen van een aantal kittens. Maar toen de arts aangaf dat de operatie enkele honderden euro's zou gaan kosten en de vrouw zei dit geld niet bij zich te hebben, weigerde hij de operatie.

De vrouw ging met de poes naar de dierenarts omdat ze zojuist een doodgeboren en een misvormd jong had gebaard. In paniek reed ze met het beest naar de arts, die constateerde dat het beestje onmiddellijk hulp nodig had. Er bevonden zich nog drie kittens in de buik van het de poes, die inmiddels behoorlijk was uitgedroogd en uitgeput. De enige redding voor de poes en haar kittens zou een met spoed uitgevoerde keizersnede zijn. De arts vermeldde dat deze ingreep circa vierhonderd euro zou gaan kosten, waarop de vrouw aangaf dat geld niet op dat moment te hebben. Een betalingsregeling werd door de arts resoluut afgewezen. "Of contant, of niet".

Hierop besloot de vrouw de dierenbescherming in Zwolle te bellen. Zij deed haar verhaal en daarop eiste de instantie van de arts dat hij onmiddellijk de benodigde aktie ondernam. De dierenbescherming zegde daarin toe garant te staan voor de vrouw en de kosten. De arts ging hierna alsnog tot aktie over, maar voor twee van de drie kittens kwam de hulp te laat. Moeder poes en haar enig over gebleven kitten maken het naar omstandigheden redelijk. De Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) heeft bekend gemaakt proces-verbaal op te maken tegen de 33-jarige dierenarts, omdat die weigerde een dier in levensgevaar te behandelen.

Kijk ook eens op het forum
Met dank aan Longmen voor de submit.