5 doden bij ongeluk in Colorado

Icoon AmerikaIn Georgetown Colorado in de Verenigde Staten zijn gisteren vijf mensen omgekomen bij een ongeluk in een watertunnel. De werknemers pleegden onderhoud aan een tunnel van een waterkrachtcentrale toen er plotseling brand uitbrak.

Volgens de autoriteiten waren negen onderhoudsmonteurs aan het werk om een lege watertunnel te repareren. Het team was bezig om een tunnel, deels voorzien van een hard kunststof materiaal, van een nieuwe laag verf te voorzien, toen plotseling de machine vlam vatte. De brand zorgde voor een chemische reactie in de tunnel, door het aanwezige plastic, waarbij veel giftige rook vrijkwam.

Vijf werknemers, die zich op dat moment boven de brand begaven, zijn in paniek verder de tunnel in gerend. In dat hogere deel waren ze veilig voor water dat mogelijk door de brand de tunnel zou instromen. De werknemers hielden echter geen rekening met de rookontwikkeling en zijn uiteindelijk omgekomen door de giftige wolken die vrijkwamen bij de brand. De andere vier bevonden zich net onder de brand en vluchtten het lagere deel van de tunnel verder in. In dat deel kwamen ze uiteindelijk bij het reservoir en troffen daar de eerste reddingswerkers aan.

Een woordvoerder van Xcel Energy, de beheerder van de waterkrachtcentrale, zei dat de werknemers nog lieten weten dat er brand was uitgebroken maar dat iedereen 'okay' was. In eerste instantie wilde de reddingsploeg nog via het hoger gelegen deel de tunnel in gaan, maar al snel werd duidelijk dat dat extra risico's voor de reddingsploeg met zich meebracht. De rookontwikkeling en het feit dat ze ruim 300 meter terug omhoog zouden moeten klimmen aan een touw, zorgde ervoor dat de reddingsploeg via het reservoir aan de onderkant de tunnel in ging om de brand te blussen. Een onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de brand is ontstaan.


Reddingswerkers wachten op nieuws uit de tunnel