Kamer krijgt 44.000 protesten tegen vliegtax

Icoon PolitiekDe ANVR heeft gisteren in Den Haag 44.000 steunbetuigingen voor een actie tegen de vliegtax overhandigd aan leden van de Tweede Kamer. De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen voert sinds drie weken actie tegen de nieuwe belasting, die het kabinet wil invoeren.

Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam is de reisbranche best bereid een bijdrage te leveren aan een beter milieu, maar niet op deze manier. Hij verwacht meer van een Europese aanpak en wees erop dat de vliegtax niet leidt tot minder vliegbewegingen, maar dat reizigers uitwijken naar luchthavens vlak over de grens.

In de kabinetsplannen gaan vliegtuigpassagiers 11,25 euro betalen voor korte vluchten en 45 euro op lange vluchten. De ANVR meent dat de vliegtax strijdig is met internationale verdragen waarin Nederland partij is. Desnoods stapt de ANVR naar de rechter om te voorkomen dat de omstreden belasting wordt ingevoerd.

De belangenorganisatie krijgt onder meer steun van de VVD. Die partij vindt dat het kabinet de schatkist vult over de rug van de belastingbetaler met het milieu als drogreden. De liberalen hebben al hun beklag gedaan bij de Europese Commissie in de hoop dat die een streep haalt door de vliegtax.

De ANVR en de VVD staan niet alleen met hun kritiek. Op de website www.stopvakantiebelasting.nl van de ANVR kwamen dus 44.000 reacties binnen. De meest gebruikte woorden waren 'belachelijk' en 'melkkoe'. "Ik ben voor maatregelen voor een beter milieu, maar heel duidelijk tegen het milieu misbruiken als argument om belastingverzwaring te rechtvaardigen en het laatste lijkt hier het geval'', aldus een van de bezoekers van de site.