'Mannen Blackwater zijn geen cowboys'

Icoon AmerikaDe mannen van Blackwater hebben ''op een gepaste manier gehandeld'' toen zij op 16 september in Bagdad zeker tien Iraakse burgers doodschoten. Dit heeft de baas van het particuliere beveiligingsbedrijf, Erik Prince, gisteren gezegd op de eerste zittingsdag van een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Volgens Prince moesten zijn mensen handelen in een ''zeer complexe oorlogszone''. Zijn mensen zouden het slachtoffer zijn van ongegronde beschuldigingen. Een hoge Iraakse politieofficier had na het incident verklaard dat de Blackwater-mensen zonder aanleiding hadden geschoten.

Prince ging ook in op de zaak van een dronken Blackwater-medewerker die een lijfwacht van een Iraakse vicepresident had doodgeschoten. In Irak was verontwaardigd gereageerd op het feit dat de man naar de VS is teruggebracht en niet strafrechtelijk is vervolgd. Volgens Prince is de man voor straf ''onmiddellijk ontslagen''. Prince wees tevens de aantijging van een hoge Amerikaanse officier van de hand dat de Blackwater-medewerkers ''vaak optreden als cowboys''.

Volgens onderzoek van de commissie heeft Blackwater de afgelopen jaren meer dan 1 miljard dollar (770 miljoen euro) opgestreken van de Amerikaanse regering. De Democratische parlementariër Dennis Kucinich bekritiseerde gisteren het inhuren van particuliere bedrijven voor de oorlogsvoering: ''Als oorlog geprivatiseerd wordt, dan hebben particuliere contractpartijen er belang bij om de oorlog aan de gang te houden. Hoe langer de oorlog doorgaat, hoe meer geld zij verdienen.''