Straf stoeptegelsmijter blijft staan

Icoon MisdaadDe straf die stoeptegelgooier Davy V. uit Rijswijk uitzit voor het doodgooien van de 30-jarige Louise (Angelique) Donk uit Uden, is onherroepelijk geworden. De Hoge Raad wees vandaag een cassatieverzoek van V. af.

De man behoort tot een groep jongeren die in 2005 tussen de 2 en 6 jaar celstaf tegen zich hoorden uitspreken wegens het gooien van stoeptegels van het viaduct over de A4 bij Rijswijk. De indertijd 19-jarige Davy V. kreeg toen de op één na hoogste straf: 5 jaar cel. Volgens de rechter was hij samen met Jeroen van G. (22) de leider van de groep stenengooiers. Beiden werden ook schuldig bevonden aan poging tot moord op een vrachtwagenchauffeur, op wiens auto Van G. een zak puin had laten vallen, terwijl V. stond toe te kijken zonder in te grijpen.

Slachtoffer Donk kreeg een tegel dwars door haar voorruit tegen haar voorhoofd en overleed later in een ziekenhuis aan haar verwondingen.

V. zal nu in de loop van 2008 vrijkomen. Vijf jaar celstraf komt overeen met effectief 3,3 jaar zitten. Er gaat namelijk éénderde af voor de standaardregeling Vervroegde Invrijheidstelling (VI).