Universiteit Iran nodigt Bush uit

Icoon BuitenlandsEen Iraanse universiteit heeft de Amerikaanse president George W. Bush uitgenodigd. Bush is welkom op de campus van de Ferdowsi universiteit in de stad Mashad om met studenten over mensenrechten, terrorisme en de Holocaust te praten.

Dat heeft de president van de Ferdowsi universiteit, Alireza Afshour, vandaag gezegd. Hij wees erop dat het Iraanse staatshoofd Mahmoud Ahmadinejad onlangs de universiteit Columbia in New York bezocht en toen respectloos werd behandeld.

Het bezoek van Ahmadinejad vorige week aan de universiteit Columbia liep uit op een klucht. De zaal, voornamelijk gevuld met studenten, reageerde afwisselend met gelach of boegeroep op de uitspraken van de president. Diens toespraak bevatte omstreden uitlatingen over homoseksualiteit en de gebruikelijke zinsneden over de Israëlische vervolging van Palestijnen.

Update: 18.48 uur
Het Amerikaanse Witte Huis heeft afwijzend gereageerd op de uitnodiging van de universiteit.

''Als Iran een vrije en democratische maatschappij was waar mensen zich vrijelijk konden uiten, en niet het bezit van nucleaire wapens nastreefde, en Israel niet probeerde te vernietigen, dan zou de president die uitnodiging kunnen overwegen'', aldus woordvoerster van het Witte Huis Dana Perino.