Rechter weigert naar 'Keukentapes' te luisteren

Icoon JustitieDe rechtbank waar Willem Holleeder terecht staat, weigert naar de zogenoemde 'keukentapes' te luisteren. Dat zijn bandjes met gesprekken die zijn gevoerd in de keuken van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Holleeder wilde dat een opname van twee uur in de rechtbank zou worden afgespeeld. Hij hoopte zo aan te tonen dat Endstra onbetrouwbaar was en ook criminele zaken deed.

De rechtbank weigert de opname te beluisteren, omdat het maar een selectie van twee uur is uit de keukentapes. Dat terwijl Holleeder 50 uur aan geluidsmateriaal aan het televisieprogramma NOVA gegeven heeft. Die heeft er gisteren de eerste fragmenten van uitgezonden.

Officier van Justitie Koos Plooij noemde de "maatschappelijk onrust" en "bewuste ruis" die Holleeder heeft gecreëerd met het op straat gooien van de tapes "buitengewoon ongewenst". Hij vindt dat Holleeder de rechters niet mag afschepen met maar twee uur. De rechtbank is dat met hem eens, onder meer omdat niet is vast te stellen of de selectie van Holleeder representatief is.

Met dank aan neegij voor de submit.