Westerse landen tegen premierschap Poetin

Icoon Buitenlands Veel Westerse landen hebben hun angst geuit over het mogelijk aankomende premierschap van de nu nog Russische president Vladimir Poetin. Er zijn zorgen over de staat van de democratie in Rusland.

Poetin mag volgens de grondwet geen derde termijn als president dienen. Daarom wil hij volgend jaar premier worden. Onder meer Duitsland en de Verenigde Staten zijn bang dat hij dan de grondwet zo verandert dat de premier de machtigste man wordt. Deze angst wordt mede gevoed doordat hij Viktor Zoebkov als premier aangesteld heeft. Deze man is zo onbekend dat hij bijna verplicht is om naar de pijpen van Poetin te dansen.

De Duitse parlementariŰr Ruprecht Polenz stelt dat Poetin de macht koste wat het kost wil behouden. "Hij zal ervoor zorgen dat een man president wordt, die van hem als nieuwe premier afhankelijk is". Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condolleezza Rice is daar bang voor. Ze stelt dat de instituties in Rusland niet gelijkwaardig zijn. "De Doema functioneert niet, de rechtbanken zijn er niet".

Ook binnen Rusland heerst er kritiek. Zo wil de oppositie, onder leiding van ex-schaakwereldkampioen Gary Kasparov, een beter functionerende democratie in Rusland. Zo werden Kasparov en andere demonstranten in april nog opgepakt door de politie.