Londen kan 1000 militairen uit Irak halen

Icoon BuitenlandsGroot-Brittannië kan voor Kerstmis 1000 militairen uit Irak halen. Dat heeft de Britse premier Gordon Brown vandaag in de Iraakse hoofdstad Bagdad gezegd, aldus de BBC.

Hij is naar Irak gereisd voor gesprekken over een vermindering van de Britse militaire aanwezigheid in het Arabische land. Groot-Brittannië heeft nu ongeveer 5000 militairen in Irak. Zij zijn gelegerd op een basis bij het vliegveld van de havenstad Basra. Door geleidelijk de verantwoordelijkheid voor de veiligheid over te dragen aan Iraakse ordebewakers zijn er minder Britse militairen nodig. Brown stelde dat het mogelijk moet zijn om in de komende twee maanden de controle over Basra volledig aan de Irakezen over te dragen.

Brown zal tijdens zijn bezoek overleg voeren met Iraakse topfunctionarissen, onder wie de Iraakse premier Nuri al-Maliki. Ook ontmoet hij de Amerikaanse militaire commandant in Irak, generaal David Petreaeus.

Brown houdt volgende week een belangrijke toespraak in het Britse parlement over de militaire aanwezigheid in Irak. De premier scoort op dit moment goed in de Britse opiniepeilingen. Hij zou op het punt staan parlementsverkiezingen uit te schrijven. Een Britse troepenreductie kan zijn populariteit verder doen toenemen.