Doden door aanslag Turkije

Icoon AanslagKoerdische rebellen hebben gisteren in het zuidoosten van Turkije een minibus in een hinderlaag gelokt en twaalf mensen doodgeschoten. Dat maakte het Turkse leger bekend. Rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK steken achter de aanval.

De slachtoffers stapten op last van de terroristen uit het voertuig en werden standrechtelijk geëxecuteerd. Twee personen overleefden de moordpartij. De gouverneur van de provincie Sirnak heeft legereenheden gelast de daders op te sporen en te arresteren.

Zeven van de doden waren dorpswachten, Koerdische paramilitairen die door de Turkse autoriteiten worden bewapend om dorpelingen te beschermen tegen de PKK. De Koerdische Arbeiderspartij wordt door Ankara, de EU en de Verenigde Staten aangemerkt als terroristische beweging. Ze strijdt voor een onafhankelijk Koerdistan in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Irak.

De aanslag van zaterdag behoort tot de bloedigste acties van de organisatie van de afgelopen jaren. De aanval kwam een dag nadat Irak en Turkije een veiligheidspact hadden gesloten om gezamenlijk op te treden tegen de PKK. Met instemming van Irak mogen Turkse militairen korte operaties tegen de terroristen uitvoeren op Iraaks grondgebied.