'Aboutalebs Nederlands beter dan Wilders' '

Icoon AlgemeenVan alle ministers en staatssecretarissen spreekt Ahmed Aboutaleb het beste ABN. Dat schrijft taalkundige Jan Stroop in het oktobernummer van Onze Taal. Volgens Stroop is het bar en boos gesteld met de uitspraak van de meeste Tweede Kamerleden en bewindslieden.

Aboutaleb spreekt volgens Stroop 'nagenoeg ABN' en is daarmee "een van de weinige bewindslieden die door de beugel kan. Hij spreekt beter Nederlands (...) dan zijn collega's met één paspoort en zeker beter dan het Kamerlid Wilders," aldus Stoop.

In het artikel trekt Stroop fel van leer tegen met name het Poldernederlands dat de meeste landelijke politici spreken. Hij noemt dit het nieuwe "sub-ABN, met zijn 'verlaagde' tweeklanken: 'Waauter', 'vraauwen', 'regenbaaien', 'altaaid', 'dichtbaai'." Dit accent is de laatste jaren sterk in opmars, met name in de Randstad, maar ook daarbuiten, en meer bij vrouwen dan bij mannen.

Jan Stroop is blij dat er nog kabinetsleden zijn die ABN spreken. Volgens hem is het belangrijk dat er een uniforme uitspraaknorm blijft bestaan, zowel om jezelf gemakkelijker verstaanbaar te maken als om bijvoorbeeld buitenlanders duidelijk te maken wat nou de officiële uitspraak is. Stroop pleit er dan ook voor om op chrèches, scholen en universiteiten het spreken van ABN tot verplicht onderdeel van de opleiding te maken.Hé Geert, wedstrijdje Nederlands spreken?