T-Mobile neemt Orange over

Icoon TelecomT-Mobile heeft concurrent Orange overgenomen. Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, betaalt 1,33 miljard euro voor Orange. Met 4,8 miljoen klanten wordt T-Mobile zo de op één na grootste mobieletelefonieaanbieder van Nederland. Het was al een tijdje bekend dat moederbedrijf France Télécom niet zo tevreden was over Orange en dus van de GSM-provider af wilde. De resultaten waren niet goed.

Orange is de kleinste mobieletelefonieaanbieder in Nederland en heeft nog nooit winst gemaakt. Toch noemt directeur Niek-Jan van Damme van T-Mobile Nederland de overname een "enorme stap". Het bedrijf verwacht dat de overname in tien jaar 1 miljard euro extra winst zal opleveren. Door de overname zullen zeker banen verdwijnen. Van Damme verwacht wel dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt zal zijn.

Orange heeft ook een internetdivisie, het voormalige Wanadoo. Van Damme zegt het komend half jaar te beslissen of T-Mobile die doorverkoopt. Zelf heeft het bedrijf geen internetactiviteiten en om het bedrijf winstgevend te maken zijn extra investeringen nodig.

Door de overname zijn er nog maar drie mobieletelefonieaanbieders met een eigen netwerk in Nederland. Er waren er eerst vijf, maar KPN nam twee jaar geleden Telfort over. Maar door het grote aantal aanbieders zonder netwerk (virtuele aanbieders) zal er meer dan genoeg concurrentie blijven, denkt Van Damme. "Ik denk niet dat er een land is met zoveel aanbieders. Klanten hebben echt nog keus genoeg."

De Europese Commissie heeft de overname recent goedgekeurd en ook de Ondernemingsraden van T-Mobile Nederland en Orange Nederland hebben inmiddels advies uitgebracht betreffende deze overname.