'Rasmussen gebruikte nieuw soort doping'

Icoon WielrennenDe Franse krant L'Equipe meldt dat Michael Rasmussen tijdens de Ronde van Frankrijk gebruik heeft gemaakt van een nieuw soort epo, het middel Dynepo. Eerder deze week kwam al naar buiten dat Rasmussen drie dopingcontroles gemist had.

De krant baseert zich op bronnen binnen het laboratorium van Ch‚tenay-Malabry. De doping zou zijn aangetroffen in de urine van de Deen. Het gebruik van Dynepo is nog niet strafbaar omdat het een nieuwe vorm van epo betreft. Hierdoor kon de internationale wielerunie de Deen niet schorsen.

Volgens directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit is Dynepo een variant op het lichaamseigen epo, dat het uithoudingsvermogen vergroot. "Er zijn misschien wel tientallen varianten, maar het is allemaal epo. Het is ook gewoon traceerbaar en bij mijn weten dus strafbaar."

Rasmussen won in de Tour twee bergetappes en droeg anderhalve week de gele trui. Toen hij op het punt stond de Tour te gaan winnen, haalde toenmalig directeur Theo de Rooij de Deen uit de koers omdat hij had gelogen over zijn verblijfsplaats. "Er wordt nu gesuggereerd dat dat gebeurde vanwege die positieve controle, maar we zijn hierover nooit op de hoogte gebracht", aldus interim-manager van de Rabobank wielerploeg, Van der Aat. We zullen de UCI hier binnenkort naar vragen.

Met dank aan JeMoeder, Joost-mag-het-weten, Woppert voor de submit. Al het Sportnieuws lees je natuurlijk op FOK!sport!