Mysterieus signaal uit ruimte ontvangen

ZonnestelselRadioastronomen uit de Verenigde Staten en AustraliŽ hebben een mysterieus radiosignaal opgevangen uit het universum, zo meldt de site Astroversum.nl. Een grote radiotelescoop in AustraliŽ ontving enkele dagen geleden een signaal dat enorm energierijk was, maar toch afkomstig was van een object dat zich minstens op drie miljard lichtjaar van ons zonnestelsel bevindt.

Mogelijk is het krachtige signaal afkomstig van het verdampen van relatief kleine zwarte gaten die vlak na de oerknal zijn ontstaan. Ook wordt gedacht aan een botsing van twee neutronensterren, een spectaculair verschijnsel dat nog nooit is waargenomen door kosmologen.

Astroversum citeert de Amerikaanse student David Narkevic die met de radiotelescoop naar periodieke signalen van pulsars zocht. ''Ineens verscheen er op het scherm een krachtig signaal. Mijn eerste reactie was: wat is dit nou weer in vredesnaam?'' Indien dit soort uitbarstingen vaker voorkomen - en geregistreerd worden - zouden astronomen in staat zijn om rimpelingen in de ruimtetijd te ontdekken, die kunnen ontstaan als twee neutronensterren fuseren. Dit verschijnsel werd door Einstein in zijn revaliteitstheorie ook voorspeld.