'Ambtsbericht kan asielzoeker duperen'

Icoon BinnenlandsAsielzoekers kunnen hun verblijfsvergunning voor Nederland mislopen door problemen met ambtsberichten waarop de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zich baseert. IND-medewerkers lijken vooringenomen en partijdig gebruik te maken van de berichten, die worden opgesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kwaliteit van individuele ambtsberichten, dat de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer donderdag heeft gepubliceerd.

Het gaat om ambtsberichten die op verzoek van de IND worden samengesteld als de dienst twijfelt aan het verhaal van een asielzoeker. Het opstellen van die berichten gebeurt ook niet altijd zorgvuldig, constateert de ombudsman. De individuele ambtsberichten zijn van groot belang in asielzaken. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de asielverzoeken waarin een individueel bericht komt, uiteindelijk wordt afgewezen.

Asielzoekers ervaren problemen bij het aanvechten van hun afwijzing, omdat zij het ambtsbericht en de bijhorende documentatie vaak te laat krijgen. Bovendien zijn grote delen van de stukken onleesbaar, omdat ambtenaren van Buitenlandse Zaken zinnen weglakken. ,,BZ lakt te veel weg'', oordeelt de ombudsman.

Ook de IND-medewerkers krijgen uitsluitend de bewerkte documentatie bij de ambtsberichten onder ogen. Brenninkmeijer heeft hier moeite mee, want uit zijn onderzoek blijkt dat er in de ambtsberichten soms fouten en vage beschrijvingen staan. Daardoor verlopen asielprocedures niet altijd eerlijk, wat kan leiden tot verkeerde besluiten.