Rasmussen had Tour sowieso verloren

Icoon WielrennenOok als Michael Rasmussen de Tour had uitgereden, zou de Deen de zege ontnomen zijn. De renner, die door Rabobank als drager van de gele trui uit de Tour werd genomen, had al drie officiële waarschuwingen op zak wegens het missen van dopingcontroles.

"Dat kan leiden tot een schorsing van drie tot twaalf maanden", vertelt antidopingcommissaris Anne Gripper. "Ook alle resultaten van koersen waaraan die renner deelnam tijdens of na de derde waarschuwing worden geschrapt." De derde waarschuwing zou Rasmussen al drie dagen na de start van de Tour de France hebben gekregen.

Aanvankelijk ging Rabobank er van uit dat de Deen maar één waarschuwing had gekregen, omdat twee van de drie reprimandes niet van de UCI, maar van het Deense anti-dopingbureau ADD afkomstig waren. Echter, die waarschuwingen tellen wel degelijk mee. "Afgaand op de regels kon je inderdaad toen al stellen dat hij de Tour nooit gewonnen had", verklaart Anne Gripper, anti-dopingofficial van de UCI.

De Nederlandse wielerploeg is er van overtuigd dat Rasmussen voor de start van de Ronde van Frankrijk, tegen zijn bewering in, niet in Mexico maar in Italië verbleef. De UCI is nog bezig met een onderzoek daarnaar. Als blijkt dat de Deen loog over zijn verblijfplaats, kan hij worden geschorst voor twee jaar.


Michaël Rasmussen

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.

Al het Sportnieuws lees je natuurlijk op FOK!sport!