Jongens verdienen meer dan meisjes

Icoon EconomieJongens verdienen gemiddeld 1,12 euro bruto per uur meer met hun bijbaan dan meisjes. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1650 jongeren tussen de 15 en 26 jaar. Klaas Pieter Derks, voorzitter van CNV Jongeren, vindt dit een opmerkelijk resultaat. "Als dit verschil is ontstaan door discriminatie op grond van geslacht is dit onaanvaardbaar. Wij zijn erg benieuwd waar dit verschil vandaan komt en zullen hier nader onderzoek naar verrichten."

Volgens directeur Femke Rozendaal van Bijbanen.nl is het verschil te verklaren met het feit dat jongens met 14,7 uur per week meer werken dan meisjes met 8,9 uur per week. "Jongeren die meer uren per week werken hebben vaak ook meer verantwoordelijkheden, wat zich uit in een hoger uurloon."

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de jeugd tussen de 11 en 14 jaar start met hun eerste bijbaan. Gemiddeld wordt er 10,3 uur per week besteed aan een bijbaan. MBO'ers besteden de meeste uren aan hun bijbaan, namelijk 12,7 uur per week. WO'ers werken het minst met gemiddeld tien uur per week.

Jongeren zijn tevreden over hun bijbaan. Eťn op de drie jongeren geeft hun bijbaan een acht als rapportcijfer. Een bijbaan in het onderwijs wordt het hoogst beoordeeld met een 8,1, terwijl een bijbaan in de logistiek of promotie het met een 6,8 moet stellen. Ondanks de algemene tevredenheid geeft bijna 50 procent aan dat ze wel willen switchen van bijbaan. De voornaamste reden hiervoor is dat ze op zoek zijn naar studiegerelateerde werkzaamheden.

Ondanks dat de horecabranche kampt met een groot personeelstekort, is een bijbaan in deze branche het meest populair. Ook de detailhandel is geliefd bij de jeugd. Een bijbaan in de ICT of logistiek is daarnaast vooral bij jongens populair. Meiden hebben ook graag een bijbaan in de zorg of recreatiesector. Werken in een magazijn is de minst populaire bijbaan.