OM raakt 161 kilo hero´ne 'kwijt'

Icoon JustitieJustitie is 161 kilo hero´ne kwijt. De drugs maken deel uit van een inbeslaggenomen partij van een Turkse bende. Volgens het tv-programma NOVA is dit gebeurd onder verantwoordelijkheid van het Landelijk Parket.

Uit documenten blijkt dat de ter vernietiging aangeboden hoeveelheid hero´ne telkens afwijkt van de daadwerkelijke hoeveelheid vernietigde hero´ne. Het Landelijk Parket laat in een reactie weten dat het niet kan aantonen dat de verdwenen partijen vernietigd zijn, maar zegt daar wel van uit te gaan.

Volgens NOVA gaat om inbeslaggenomen partijen hero´ne van 69,7 kilo en 204 kilo. Daarvan zijn gedeelten niet vernietigd. Verder gaat het om een partij van 99,2 kilo, die in zijn geheel niet is vernietigd. Het landelijk parket zegt dat de partij van 99,2 kilo hero´ne wel degelijk is vernietigd. Maar daar staat niets van op papier. Het verschil van 29,7 kilo verdwenen hero´ne van een andere partij ligt volgens het OM aan een afwijking in de gebruikte weegapparatuur.

Ook is er een klein gedeelte, 4,5 kilo, gebruikt om een grotere partij te kunnen onderscheppen. Een methode die sinds de IRT-affaire verboden is.

Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma noemt het ''hartstikke fout'' wat er aan de hand is. ''Ëf het Openbaar Ministerie weet wat er aan de hand is en dan hebben we een schandaal. Of het OM weet niet wat er gebeurt, en dat is dan het bewijs dat het systeem niet goed in elkaar zit.''