Filmer politiegeweld tracht gewiste opname terug te halen

Icoon PolitieCochise Ruhulessin uit Deventer probeert met speciale software een door de politie gewist filmpje op zijn mobieltje terug te halen. Ruhulessin zegt dat hij de aanhouding van een dronken 19-jarige Deventenaar filmde. Volgens de filmer werd de dronkeman zeer hardhandig gearresteerd.

''De jongen probeerde zich los te wurmen uit de greep van de agent en kreeg een aantal vuistslagen in z'n gezicht en een trap'', zegt de maker van het filmpje. Een agent confisqueerde echter de telefoon en wiste het filmpje.

Volgens de districtschef van de politie in Deventer was de verdachte zo laveloos, dat hij zijn broek had uitgedaan. ''Daarom vond de agent het niet gepast dat er opnames gemaakt werden. De verdachte viel een andere man aan van wie hij bijna de vingers had gebroken.'' De dronken jongeman zou ook geen aangifte hebben gedaan van politiegeweld. Volgens de Politieacademie is het agenten toegestaan om materiaal te wissen, als de rechtsgang wordt belemmerd. ''Maar dat lijkt nu niet het geval. Als je je werk goed doet, hoef je niet bang te zijn om gefilmd te worden'', aldus een woordvoerder.

Advocaat Jan Vlug uit Deventer noemt het ''ontoelaatbaar'' dat een agent videomateriaal van een mobiele telefoon wist. ''De politie mag een camera wel in beslag nemen, maar vervolgens kan alleen de rechter beslissen wat met de in beslag genomen opnames gebeurt.''

De maker van het filmpje heeft inmiddels een klacht ingediend bij de regiopolitie IJsselland.

Met dank aan pestertje voor de submit.