Rijexamen volgend jaar anders

Icoon FileMet ingang van volgend jaar gaat het een en ander veranderen met het rijexamen. Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheidsbewijzen gaat meer aandacht leggen op het verkeersinzicht, het zelfstandig rijden, rijden in de file en gevaarherkenning.

Het doel van de vernieuwing is dat het aantal ongevallen onder de beginnende bestuurders zal worden verminderd. Dat ligt op dit moment vier keer hoger dan onder de 'ervaren' automobilisten. Ook is het zuinig rijden een reden hiervoor.

De kandidaat heeft na de invoering geen rijexamen waarbij de examinator 'links, rechts' zegt, maar meer een eindopdracht die de kandidaat zelf met een navigatiesysteem moet uitkiezen. Bij gevaar grijpt de examinator wel in. Een onderdeel als keren op de weg zal gaan verdwijnen. Voor bijzondere verrichtingen moet er worden gestopt of geparkeerd. Wat helemaal nieuw is, is dat een kandidaat in sommige gevallen zijn rijgedrag moet toelichten en onderbouwen. Vooraf moet hij/zij een vragenlijst invullen die na het examen word besproken.

Het theorie-examen gaat ook op de schop. Het CBR wil de nadruk gaan leggen op gevaarherkenning en inzicht. Er worden casussen van risicovolle situaties gegeven waarin de kandidaten moeten kiezen tussen remmen of gas geven.

De nieuwe manier van werken is door het CBR al uitvoerig getest. De kandidaten zijn allemaal goed te spreken over het nieuwe examen. De invoering is rond April gepland met een uitloop van 3 maanden. De kosten blijven ook gelijk.