Scholieren staken tegen lesuitval

Ondanks dat de meeste scholieren er absoluut geen probleem van maken als er weer eens een uur uitvalt, zijn de leerlingen van klas SP3 N van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk aan het Enschedese ROC van Twente er helemaal niet blij mee. Sterker nog, de studenten gaan vandaag zelfs in staking om zo meer lesuren af te dwingen.

"Vanaf de vakantie hebben we nog niet één les van het vak professionaliteit en kwaliteitszorg gehad", vertelt woordvoerder Tom Peperkamp verontwaardigd. "Dat is voor ons een heel belangrijk vak omdat wij leren voor werk in een kinderdagverblijf of in de gehandicaptenzorg. Na de herfstvakantie is er een toets. Maar we hebben geen enkele theorieles gehad, hoe moeten we de stof dan kennen? Als je een onvoldoende haalt voor die toets, krijg je geen herkansing."

De klas, die bestaat uit elf meisjes en een jongen, sneed het onderwerp aan en hoopte zo dat er snel een oplossing zou worden gevonden. Maar helaas, wegens een tekort aan docenten zitten de scholieren straks zonder diploma.

De twaalf leerlingen zullen vandaag allemaal wel in de klas verschijnen, maar de boeken zullen ze thuis laten. Een groot spandoek met de tekst "ROC van Twente, wij staken!" zal vandaag van klaslokaal naar klaslokaal worden gesleept.

Volgens Margo Koopman, hoofd van de afdeling welzijn van het ROC van Twente, heeft deze klas 'bijzonder veel pech'. "Er zijn twee docenten ziek en er is ook nog een vacature. Wij vinden dat heel vervelend voor de studenten." De studenten hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken over hun toets, want Koopman meldt: "Studenten mogen hier natuurlijk nooit de dupe van worden en zullen de toets dan ook niet hoeven te maken."