Ploumen nieuwe partijvoorzitter PvdA

Icoon PolitiekLilianne Ploumen is door de leden van de PvdA gekozen als partijvoorzitter. 54 procent van de uitgebrachte stemmen waren voor Ploumen. Hierdoor is ze de opvolger van de dit voorjaar opgestapte Michiel van Hulten.

Ruud Koole, waarnemend partijvoorzitter, maakte de uitslag vandaag in Amsterdam bekend. De uitkomst is redelijk verrassend te noemen, want eigenlijk werd er door veel mensen verwacht dat oud-minister Jan Pronk van Hulten zal gaan opvolgen.

De eerste reactie van Ploumen was dat ze "ontzettend blij" met de uitslag is. Zij zei zich te zullen inzetten voor een partij waarin de leden worden gehoord. Erg klein was het verschil en daarom was er niet een overtuigende winnaar, aldus Koole. Geen enkele kandidaat had volgens hem de absolute meerderheid. Dat was dan ook de reden dat de tweede keuze van de kiezers ook werd meegenomen in de stemming.

Behalve Ploumen en Pronk waren er nog vijf kandidaten: Erik de Baedts, Tjeerd van Dekken, Bertus Mulder, Solomon Tesfaye en Ad Voerman.


Met dank aan Re_plaY, Asskicker14 en Professor_Paljas voor de submit.