PVV stelt vragen over halal-vlees op school

De Partij voor de Vrijheid (PVV) wil van staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt weten wat ze gaat ondernemen tegen scholen die alleen halal - volgens islamitische voorschriften - geslacht vlees voorschotelen op schooluitjes. De PVV wijst op een kamp van ICT-scholieren van het ROC van Amsterdam die op een schoolkamp alleen halal-vlees kregen te eten.

Volgens de partij hebben diverse ROC-scholieren verontruste mailtjes gestuurd. De school zou tegenover de PVV hebben bevestigd dat scholieren geen keus hebben.

PVV-leider Geert Wilders wil weten wie de extra kosten van halal-voedsel betaalt. Halal-vlees zou namelijk ''veel'' duurder zijn dan vlees dat niet volgens de islamitische voorschriften geslacht is. Hij wil verder weten wat de CDA-staatssecretaris gaat doen om te voorkomen dat ''in de toekomst scholieren tot Halal-barbecues worden gedwongen.''

PVV-Kamerlid Martin Bosma, onderwijswoordvoerder namens die partij, stelt dat scholieren worden gedwongen ''te buigen'' voor de islam. ''Op nota bene een openbare school moeten zij zich aanpassen aan deze ideologie.''

Vorige week nog voerde PINK!, het jongerenplatform van de Partij Voor De Dieren, actie bij Universiteit van Leiden, omdat daar sinds dit studiejaar halal vlees te koop is. Bij halalslacht wordt het dier met de kop richting Mekka gezet. Daarna snijdt de slager het onverdoofde dier de halsslagader en eventueel de luchtpijp en de zenuwbanen door en spreekt tegelijkertijd een gebed uit. De PINK!-jongeren vinden dat onverdoofd ritueel slachten niet meer van deze tijd is.