Duivelsbijbel terug in Praag

LiteratuurDe Duivelsbijbel is na ruim 350 jaar terug in het gebied waar het boekwerk ruim 800 jaar geleden werd geschreven, TsjechiŽ. Tot 6 januari is het te zien op een tentoonstelling in het centrum van Praag. De belangstelling van de bevolking is groot.

De bijbel van satan, de Codex Gigas, werd in 1648 door Zweedse troepen meegenomen uit de Burcht van Praag. Na jaren van onderhandelingen tussen Tsjechische en Zweedse diplomaten is het boek tijdelijk terug.

Vermoedelijk is het manuscript - naar verluidt het dikst bewaard gebleven middeleeuwse boek - geschreven door een monnik van het benedictijnse klooster in Podlazice, ongeveer honderd kilometer ten oosten van Praag. De auteur zou zo'n twaalf jaar aan het manuscript hebben gewerkt, dat 90 cm hoog en 50 cm breed is en 75 kilo weegt. Van de 640 oorspronkelijke pagina's zijn er 624 in redelijk goede staat bewaard gebleven.

In de volksmond gaat het verhaal dat een monnik beloofde het boek met daarin alle toenmalige kennis van de wereld in ťťn nacht te schrijven, als boetedoening voor zijn zonden. Toen het tot hem doordrong dat de taak een onmogelijke was, riep hij de hulp in van de duivel. Als dank tekende hij diens portret op een van de pagina's.Satan in de Codex Gigas


-
Link: De Codex Gigas online