Israël vindt nucleair materiaal bij inval Syrië

Icoon BuitenlandsIsraëlische commando's hebben de hand weten te leggen op nucleair materiaal van Noord-Koreaanse makelij tijdens een inval op een geheime militaire basis in Syrië. Na de inval is de basis door Israël gebombardeerd, zeggen bronnen in Washington en Jerusalem.

Dat staat vandaag in de Britse krant Sunday Times. De aanval is op 6 september uitgevoerd met Amerikaanse toestemming nadat Washington had vastgesteld dat het materiaal inderdaad nucleair was, aldus de bronnen. Zij bevestigen dat de monsters die op de Syrische basis zijn genomen, als Noord-Koreaans geïdentificeerd zijn. Dit versterkt de verdenking dat Syrië zich zou hebben aangesloten bij Noord-Korea en Iran in hun veronderstelde zoektocht naar nucleaire wapens.

Speciale eenheden van Israël hebben enkele maanden inlichtingen verzameld in Syrië, zeggen de Israëlische bronnen. Ze vonden het nucleaire materiaal op een basis bij Dayr az-Zwar in het noorden van Syrië.

Het bewijs dat Noord-Koreaans personeel op de basis was, zou in de zomer gedeeld zijn met de Amerikaanse president George Bush. Volgens de Amerikaanse bron zocht de regering naar bewijs van nucleaire activiteiten alvorens toestemming te geven voor de aanval.