Drukke eerste dag Oktoberfest

Icoon OpmerkelijkIn München is gisteren het jaarlijkse Oktoberfest van start gegaan, het 'grootste volksfeest ter wereld'. Stipt om 12 uur sloeg burgemeester Christian Ude (SPD) het eerste vat bier aan en hij opende het feest met de traditionele kreet: ,,Ozapft is!'' (Dialect voor: er is getapt).

Volgens Duitse media trok de eerste dag zeker 500.000 mensen. De verwachting is dat tot 7 oktober, wanneer de feesten ten einde lopen, in totaal circa zes miljoen personen komen meefeesten.

De Münchenaren plegen nauwlettend in de gaten te houden hoeveel slagen met de hamer hun burgervader nodig heeft om de tap in het vat te slaan. Ude, die sinds 1993 burgemeester is van de hoofdstad van Beieren, is inmiddels geoefend en heeft meestal aan drie halen genoeg. Zijn voorganger Thomas Wimmer daarentegen was in 1950 de risee van Beieren toen hij maar liefst negentien hamerslagen nodig had om de tap in het vat te krijgen.

De bierprijs schommelt dit jaar rond 7,90 euro voor een Mass (liter), zo'n 40 eurocent meer dan gemiddeld vorig jaar. Toch worden er zeker weer miljoenen liters bier door de dorstige kelen gespoeld, zoals elk jaar.