Gelders dorp ontsnapt aan ramp

De inwoners van het Gelderse Dieren zijn ternauwernood aan een gewisse dood ontsnapt. Het scheelde weinig of het dorp was wereldnieuws geworden wegens de ontploffing van een fikse granaat.

Een 69-jarige oud-ijzerboer vond de granaat 's morgens in zijn aanhangertje. Samen met een collega besloot hij het explosief af te leveren bij het politiebureau. "Ze zijn kriskras door Dieren gereden, over allerlei verkeersdrempels en andere hobbels terwijl die granaat los in de aanhanger lag", aldus een politiewoordvoerder. "Die rit was levensgevaarlijk."

Eenmaal op het bureau aangekomen, werd onmiddellijk het Explosieven Opruimingscommando gebeld. Deze stoere mannen brachten de granaat op een weiland buiten het dorp tot ontploffing.

De handelaar heeft achteraf de schrik nog in de benen. "We dachten niet dat het ritje naar het politiebureau zoveel kwaad zou kunnen. Maar toen we met de auto voor het bureau stonden, werd ons verzocht toch maar even verderop te parkeren", vertelt hij. Pas toen begrepen de twee heren waar ze mee bezig waren. "We hadden onszelf onderweg wel kunnen opblazen."

De beste man heeft geen enkel idee waar het explosief vandaan komt. "Mensen gooien wel vaker wat bij me in de aanhanger omdat ze nu eenmaal weten dat ik in oud ijzer handel. Maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt en hopelijk blijft het hier ook bij."