Samenscholingsverbod op Kanaleneiland

PolitieUtrecht gaat strenge maatregelen nemen om de rust in de wijk Kanaleneiland te herstellen. Burgemeester Annie Henny Brouwer-Korf (PvdA) gaat daartoe een samenscholingsverbod instellen op een gedeelte van Kanaleneiland-Noord. Directe aanleiding is het feit dat een tv-ploeg van RTL die een reportage wilde maken over de straatterreur van hangjongeren, tot driemaal toe binnen vijf minuten de wijk werd uitgejaagd.

Ook heeft de politie moeite om de orde te handhaven. Utrechtse agenten die op straat verdachten willen oppakken, moeten daar volgens de politie nu vanaf zien omdat ze door andere jongeren worden bedreigd. De burgemeester spreekt van een ''kritieke'' situatie. Hier zou het er volgens haar ''om spannen'' of de autoriteiten er de baas blijven.

RTL wilde voor het programma 4 in het land opnamen maken in Kanaleneiland-Noord over hekken die de gemeente rond een seniorenflat plaatste om vluchtroutes voor criminelen op scooters af te snijden. Omdat ze door jongeren werden weggejaagd en bedreigd besloot de redactie buurtbewoners undercover te interviewen. Daarin gaven buurtbewoners aan de politie niet meer te bellen als hun iets overkomt. ''Als je dat doet, ben je de lul. Dan pakken die jongeren je.''

Volgens de burgemeester is de veiligheid in de wijk eigenlijk alleen weer terug te brengen, als probleemkinderen al rond hun twaalfde gedwongen uit gezinnen worden gehaald en in speciale opvoedingscentra worden geplaatst. PVV-leider Geert Wilders baarde van de week nog opzien door tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer nog te refereren aan de situatie rond de seniorenflat in Kanaleneiland-Noord. Volgens de PVV-leider worden de bewoners ''geteisterd'' door ''Marokkaanse straatterroristen''.

Kanaleneiland staat al jaren bekend om overlastgevende jeugd. In mei van dit jaar rapporteerde het Algemeen Dagblad nog dat de politie er niet in slaagde de overlast te verminderen. En in 2001 verscheen op FOK! al het eerste bericht over de wijk, onder de veelzeggende titel Het is oorlog op Kanaleneiland.