WRR bepleit behoud dubbel paspoort

Icoon PolitiekDe Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vindt het geen probleem als burgers een dubbele nationaliteit hebben. Dat schrijft het adviesorgaan in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

''In een globaliserende wereld is het hebben van twee paspoorten steeds vaker een gegeven. Niet alleen voor 'nieuwe Nederlanders', maar ook voor Nederlandse emigranten'', constateert de raad.

Dit voorjaar laaide een maatschappelijke discussie op over de dubbele nationaliteit. Aanjager van het debat was fractieleider Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV). Hij bekritiseerde de bewindslieden Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb, die behalve over de Nederlandse nationaliteit ook over een buitenlands paspoort beschikken.

Het bezit van twee paspoorten zou de staatssecretarissen volgens critici opschepen met een dubbele loyaliteit. De WRR stelt dat eventuele problemen die ontstaan bij vertegenwoordigers van Nederland, zakelijk moeten worden besproken en opgelost.

De raad benadrukt het belang van een nieuwe kijk op de Nederlandse identiteit. ''Zowel migranten en hun kinderen als 'oorspronkelijke' Nederlanders voelen zich niet altijd meer op hun gemak in ons land.''