1,5 miljoen Afrikanen getroffen door overstromingen

Icoon BuitenlandsCirca 1,5 miljoen mensen zijn getroffen door overstromingen in een groot aantal landen in Afrika. De overstromingen door de zwaarste regenval in dertig jaar tijd hebben tot dusver zeker 250 levens geëist.

Circa 600.000 mensen zijn dakloos geworden. Dat heeft de BBC vrijdag gemeld op basis van gegevens van de Verenigde Naties.

Het Rode Kruis heeft laten weten dat er dringend behoefte is aan noodhulp. "Het is duidelijk, gezien de omvang van de ramp, dat er een omvangrijke hulpactie nodig is om de honderdduizenden slachtoffers te helpen de crisis te overleven en hun leven weer op te bouwen", staat in een verklaring van het Rode Kruis.

Vooral aan tenten en tabletten voor het zuiveren van water is gebrek. Ook aan voedsel, dekens en kleding is grote behoefte. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is met de regeringen van de getroffen landen overeengekomen de verdeling van de levensmiddelen aan de mensen te coördineren.

Het WFP liet weten dat alleen al voor het verlenen van voedselhulp aan Oeganda 60 miljoen dollar (42 miljoen euro) nodig is. In de zwaarst getroffen delen van het Oost-Afrikaanse land is de noodtoestand uitgeroepen. Hulpverleners vrezen dat het dodental flink zal oplopen als ziektes als cholera en dysenterie uitbreken.

Ook in het noorden van Ghana in het westen van Afrika zijn de problemen groot. Na dagen van zware regenval is de rivier de Volta buiten zijn oevers getreden. Een groot aantal landbouwpercelen is ondergelopen. In delen van het land is de noodtoestand uitgeroepen. Tienduizenden woningen in Ghana en in buurland Togo zijn verwoest.