Plasterk: Geen alternatief voor EU-verdrag

Icoon EuropaEr is geen alternatief voor het nieuwe EU-verdrag, anders dan uit de Europese Unie te stappen. Dat heeft onderwijsminister Ronald Plasterk vandaag gezegd in reactie op het besluit van het kabinet om geen nieuw referendum te houden over het verdrag.

,,Je kunt er niet nog eens over onderhandelen'', waarschuwt de PvdA'er. In het vorige referendum, waarin de Nederlandse bevolking de Europese grondwet verwierp, stemde ook Plasterk tegen. Volgens hem heeft Nederland in de heropening van de onderhandelingen over het document veel binnengesleept.

Plasterk is ,,blij'' dat hij de vorige keer nee heeft gestemd en noemt het nieuwe verdrag ,,een grote verbetering''. Volgens hem valt uit het advies van de Raad van State, die moest beoordelen of het nieuwe verdrag een grondwettelijk karakter heeft, te concluderen dat dit niet het geval is. Hij vindt het goed dat het kabinet het advies van ,,dit zwaar college'' ter harte neemt en daarmee geen referendum organiseert.

SP-Europawoordvoerder Harry van Bommel vindt het besluit ,,een motie van wantrouwen tegenover de eigen bevolking''. Hij zet zijn voornemen door om via de Tweede Kamer alsnog een referendum te organiseren. Daarvoor krijgt de SP alleen een Kamermeerderheid als de coalitiepartij PvdA het initiatief steunt.

,,Er is maarťťn manier om te achterhalen of de regering recht heeft gedaan aan het Nederlandse 'nee': door het nieuwe verdrag in een nieuw referendum voor te leggen aan alle Nederlanders'', aldus Van Bommel vandaag.