Boetes omhoog voor wensen coalitie

PolitiekDe coalitiefracties PvdA, CDA en ChristenUnie in de Tweede Kamer willen de aanpassingen die ze wensen in de begroting voor 2008, onder meer financieren door door verkeersboetes te verhogen. Ook willen ze de kansspelbelasting op gokautomaten al volgend jaar invoeren, in plaats van in 2009.

Dat bleek gisteren tijdens de Algemene Beschouwingen in de Kamer. Ze willen de begroting in totaal voor bijna 400 miljoen euro vertimmeren. Het meeste geld halen ze uit een potje voor tegenvallers en uit een sanering van de buitengewone uitgavenregeling voor chronisch zieken en gehandicapten. De kosten daarvan zijn door oneigenlijk gebruik in een paar jaar tijd flink opgelopen.

De regeringsfracties willen dat alle schoolboeken al in 2009 gratis worden, dat er in 2010 niet bezuinigd wordt op de kinderbijslag en dat er geld komt om kinderen uit arme gezinnen meer mogelijkheden te geven. Verder willen ze 100 miljoen extra voor defensiematerieel. Ze vragen geld voor burgerinitiatieven in probleemwijken en voor het behoud van kleine scholen en andere voorzieningen op het platteland.

Tevens willen ze dat diesel niet 4, maar 3 cent duurder wordt. Ook vragen ze extra geld om thuiszorgpersoneel te behouden en om jeugdzorgwachtlijsten weg te werken.

De coalitiefracties hebben de eisen gisteren middels een motie ingediend.

Premier Jan Peter Balkenende gaf na de motie aan bereid te zijn de begroting voor 2008 op een aantal punten aan te passen. De voorgenomen bezuiniging op de kinderbijslag wordt geschrapt en de schoolboeken in het hele voortgezet onderwijs worden vanaf volgend jaar al gratis. Verder zal er meer worden gedaan aan de bestrijding van armoede onder kinderen.

Balkenende zei verder dat het kabinet serieus wil kijken naar de andere wensen, maar dat hij eerst wil onderzoeken of daar voldoende financiŽle dekking voor is.