Raciale kloof in Groot-BrittanniŽ groeit

Een rapport van de Britse Commissie voor Raciale Gelijkheid (CRE) schetst een somber beeld van de multiculturele samenleving in Groot-BrittanniŽ. De verdeeldheid tussen de verschillende etnische groepen is dieper dan ooit, luidt de conclusie.

Al dertig jaar is men in Groot-BrittanniŽ een multiculturele samenleving aan het bevorderen, waarin allerlei groepen geÔntegreerd zouden moeten samenwonen. Het is uitgelopen op een desillusie, concludeert de regeringscommissie. De scherpe tegenstellingen in de samenleving zijn een voedingsbodem voor extremisme, zowel op politiek als religieus terrein, waarschuwt de commissie. De CRE beschuldigt de regering van nalatigheid in het beleid, en is een rechtelijke procedure begonnen tegen verschillende ministeries.

Deze week klaagde een hoge politiefunctionaris uit Oost-Engeland nog dat de regering de politie niet voldoende ondersteunt bij de 'complexe problemen' die worden veroorzaakt door de 'massale arbeidsimmigratie'. Zo wonen en werken er in Groot-BrittanniŽ zo'n half miljoen mensen uit andere lidstaten van de Europese Unie. Dat is bijna twintig keer meer dan waar de regering op had gerekend.