Zweedse cartoon Mohammed als hond niet strafbaar

Icoon JustitieDe Zweedse cartoonist Lars Vilks heeft geen wet overtreden met zijn spotprent waarin hij de islamitische profeet Mohammed afbeeldde als een hond. Dat heeft een Zweedse rechtbank geoordeeld in een zaak die was aangespannen door Zweedse moslimorganisaties.

Naar de mening van de organisaties zette de cartoon, die een krant in augustus plaatste, aan tot haat. Volgens de rechter vallen de spotprent en het hoofdredactioneel commentaar dat ernaast stond, binnen de grenzen van de persvrijheid. Het doel van het verbod op het aanzetten tot haat is niet om debatten en kritiek aan banden te leggen, aldus de rechter.

Iran en Pakistan hebben geprotesteerd tegen de spotprent. Al-Qaida in Irak heeft een fiks geldbedrag gezet op het hoofd van Vilks. Hij is inmiddels ondergedoken. De hoofdredacteur van de krant die de cartoon plaatste is ook bedreigd.

Bijna twee jaar geleden was de hele moslimwereld in rep en roer vanwege enkele Deense spotprenten. Ook toen werd een beloning uitgeloofd voor degene die de cartoonist wist te onthoofden.De bewuste cartoon

Met dank aan laforest voor de submit.