'Westen onderschat opkomst Verre Oosten'

Icoon EconomieRijke landen onderschatten de impact van de opkomst van groeimarkten als China en India. Door de economische groei wordt de invloedssfeer van deze landen steeds groter. Toch houden rijke landen er nog vaak een koloniale houding op na.

De stappen die ze zetten hebben weinig betekenis, en dat terwijl er sprake van een 'tektonische verschuiving' van economische macht. Dat heeft de voormalige president van de Wereldbank, de Amerikaan James Wolfensohn, gezegd op een bijeenkomst in Hongkong.

Hij zei dat de economische verschuivingen die zich nu in de wereld voltrekken niet gering zijn. ''Toch zijn we er slecht op voorbereid. Dit is niet zomaar een verandering'', aldus Wolfensohn.

Wolfensohn wees erop dat ontwikkelingslanden in 1950 nog maar 10 procent van het bruto binnenlands product in de wereld voor hun rekening namen. In 2050 zal dat 65 procent zijn. Hij verwacht dat China in 2040 de grootste economie ter wereld zal zijn. Nu zijn de Verenigde Staten dat nog. India zal in 2050 de nummer drie zijn, zo verwacht Wolfensohn.